آموزش و معاینات دوره ای

اولین مراجعه به دندانپزشک اهمیت بسیاری زیادی دارد. اگر اضطراب و ترس داشته باشد اثرات آن تا پایان عمر باقی می ماند. به والدین توصیه می شود برای معاینات  دوره ای دندانپزشکی نکات زیر را توجه داشته باشند:

  • دندانپزشک باید حوصله و وقت کافی برای کودک را داشته باشد و والدین به دندانپزشک اعتماد داشته باشید.
  • کودک مفهوم عفونت، پوسیدگی و کشیدن را نمی داند و بیان چنین نکاتی برای کودک استرس زاست. کافی است به کودک گفته شود برای زیبا کردن دهان لازم است دندانپزشک دهان و دندان او را ببیند. حفاظت و نگهداری دندان‌ های شیری به اندازه دندان‌ های دائمی مهم است. درد و عفونت در دندان های شیری ، تاثیر مستقیمی بر بهداشت کودک دارد.
  • ممکن است کودک به علت درد دندان ‌ها، از خوردن غذا خودداری کند یا بد هضم کند، این باعث دردهای شکمی و تضعیف رشد کودک میشود.
  • برای خردسالان حداقل سالی ۱ بار معاینه دندانپزشکی و در ۲-۳ سالگی مراجعه منظم به دندانپزشک الزامی است. همه کودکان باید در سن دو سالگی معاینه اولیه دهان و دندان خود را انجام دهند. چکاپ دوره ای دهان و دندان کودکان ممکن است توسط یک متخصص بهداشت دهان، مانند یک متخصص سلامت دهان، دندانپزشک، متخصص دندان یا بهداشت دهان انجام شود. همچنین ممکن است این کار توسط متخصص بهداشت دیگری مانند پزشک یا پرستار انجام شود. این متخصصان در صورت لزوم کودک شما را به یک متخصص بهداشت دهان و دندان ارجاع می دهند.

اهمیت انجام معاینات دوره ای

معاینات منظم دندانپزشکی برای کودکان بسیار مهم است زیرا که:

  • نشانه های اولیه پوسیدگی دندان و سایر مشکلات به راحتی توسط خانواده ها نادیده گرفته می شود.
  • مشکلات کوچک را می توان قبل از تبدیل شدن به مشکلات بزرگتر درمان کرد.
  • آنها به شما این فرصت را می دهند که سوال بپرسید یا در مورد نگرانی هایی که ممکن است داشته باشید صحبت کنید.
  • متخصص دندانپزشکی کودکان می تواند با درمان هایی مانند استفاده از فلوراید و سیلانت های دندانی به کودک شما کمک کند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
  • هرکسی نیازهای بهداشت دهان و دندان و سطوح خطر متفاوتی دارد که تعیین می کند چند بار باید معاینه شوند. با متخصص کودکان خود در مورد اینکه کودک شما چند وقت یکبار به معاینه نیاز دارد صحبت کنید.

نکاتی برای ویزیت دندانپزشکی کودکان

در اینجا چند راه وجود دارد که می توانید به آنها کمک کنید تا ملاقات فرزندتان با دندانپزشک مثبت باشد:

  • در اینجا چند راه وجود دارد که می توانید به آنها کمک کنید تا ملاقات فرزندتان با دندانپزشک مثبت باشد:
  • با خواندن کتاب های داستانی در مورد ملاقات با دندانپزشک در خانه، کودک خود را برای آنچه انتظار دارد آماده کنید.
  • هنگام معاینه دندان های خود، کودک خود را با خود ببرید تا ببیند چه اتفاقی می افتد.
  • صحبت در مورد ویزیت های دندانپزشکی که بخشی از برنامه منظم آنهاست و به حفظ سلامت آنها کمک می کند. جنبه های جدید، جالب و سرگرم کننده بازدید از کلینیک دندانپزشکی را برجسته کنید.
  • کمی قبل از قرار ملاقات حاضر شوید تا به فرزندتان اجازه دهید با محیط جدید آشنا شود.
  • در طول ویزیت دندانپزشکی، اجازه دهید متخصص دندانپزشک کودک به کودک شما توجه کامل داشته باشد آنها به گونه ای آموزش دیده اند که ملایم باشند و به کودک شما در طول معاینه احساس راحتی کنند.
  • به کودک قول جایزه برای مراجعه به دندانپزشکی ندهید زیرا برای کودک ایجاد ترس میکند.
  •     اگر پدر و مادری اضطراب داشته باشند این اضطراب به کودک منتقل می شود.
  •     از کودک بخواهید پس از بازگشت از دندانپزشکی، مطب را نقاشی کند و از کودک بخواهید مسواک و خمیر دندان را نقاشی کند.
  •     به کودکان اجازه دهید با پای خود وارد مطب شود تا اعتماد به نفس کودک تقویت شود.
  •     هردندانپزشک می داند چگونه با کودک رفتار کند و بیان شما باعث ناراحتی دندانپزشک و اضطراب کودک می شود.
  •     در ارتباط با درمان و مسائل دندانپزشکی خصوصی با دندانپزشک صحبت کنید.

حفظ سلامت دندان های کودکان

شما می توانید با موارد زیر به سلامت دندان های کودک خود کمک کنید:

  • دندان های کودک خود را به محض ظاهر شدن (معمولاً در حدود 6 ماهگی) با استفاده از یک پارچه نرم یا یک مسواک نرم و آب تمیز کنید.
  • از 18 ماهگی، استفاده از خمیردندان کم فلوراید به اندازه یک نخود را برای مسواک زدن دندان های کودکتان شروع کنید. کودک خود را تشویق کنید که خمیر دندان را بعد از مسواک زدن بیرون بیاندازد، اما آبکشی نکند.
  • به کودک خود کمک کنید دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزند – صبح بعد از صبحانه و قبل از خواب شب. این کار را تا حدود هفت یا هشت سالگی انجام دهید تا مطمئن شوید که هر سطح به خوبی تمیز می شود.
  • ارائه طیف گسترده ای از غذاهای مغذی و داشتن میان وعده های سالم.
  • پرهیز یا محدود کردن غذاها و نوشیدنی های شیرین (از جمله آب نبات، شکلات، بیسکویت شیرین، نوشابه، آب میوه و شیر طعم دار)، به ویژه بین وعده های غذایی.

سه دلیل اصلی برای بردن فرزندتان به کلینیک دندانپزشکی مهرگان برای ویزیت منظم دندانپزشکی

1- بهداشت خوب دهان را از سنین پایین آموزش می دهد:

هیچ وقت برای یادگیری اهمیت بهداشت مناسب دهان زود نیست. بنابراین والدین باید با دندانپزشک خود همکاری کنند تا مراقبت های بهداشتی دهان و دندان را به فرزندان خود القا کنند و حداقل سالی یک بار مراجعه به دندانپزشک به این امر کمک کند. معاینات منظم از سنین پایین فرصتی عالی برای کودکان فراهم می کند تا از متخصصان در مورد تکنیک های مناسب بهداشت دهان مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن برای تمیز نگه داشتن دهان بیاموزند. با معاینات منظم، کودکان نیز به احتمال زیاد نگرش مثبتی نسبت به ویزیت های دندانپزشکی پیدا می کنند. تجارب کودکی دیدگاه افراد را نسبت به دندانپزشک تا پایان عمر شکل می دهد، بنابراین مهم است که آنها با معاینات منظم زودهنگام عادت کنند. در حالی که ممکن است جراحی دندان در ابتدا برای کودک جذاب به نظر نرسد، با سفرهای منظم آنها به این روند عادت کرده و احساس راحتی بیشتری خواهند کرد. یک دندانپزشک خوب کودکان می‌تواند یک روش معمول مانند تمیز کردن منظم را انجام دهد و در عین حال دید مطلوبی از ویزیت دندان به کودک بدهد. در کلینیک دندانپزشکی مهرگان، دندانپزشکان دوستدار کودک ما از یک رویکرد مراقبتی و ملایم با فرزندان شما استفاده می کنند تا آنها را تا حد امکان راحت کنند و در عین حال توضیح دهند که چه کاری انجام می دهند و چرا باید انجام شود.

2- اجازه می دهد تا مشکلات بهداشت دهان و دندان به سرعت تشخیص داده شود:

رسیدگی به مشکلات به محض بروز آنها از بدتر شدن بیماری های دهان جلوگیری می کند و در زمان و هزینه درمان بعداً صرفه جویی می کند. این مشکلات می تواند ناشی از رژیم غذایی، بهداشت دهان و دندان و حتی فک باشد و از طریق معاینات معمول در مراحل اولیه تشخیص داده شود. حصول اطمینان از تمیزی دهان مستلزم از بین بردن هر گونه پلاک و همچنین از بین بردن لکه های سطحی است که از چسبیدن باکتری ها به دندان جلوگیری می کند. از آنجایی که بسیاری از کودکان خردسال هنوز مهارت‌های حرکتی لازم برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن موثر را به دست نیاورده‌اند، سفرهای منظم به دندان‌پزشک برای تمیز کردن حرفه‌ای برای هدف قرار دادن تجمعات و زباله‌هایی که ممکن است از دست داده باشند ضروری است. همین باکتری های پلاک در دراز مدت باعث ایجاد حفره و پوسیدگی دندان می شوند. با توجه به اینکه پوسیدگی دندان یکی از شایع ترین بیماری های دهان و دندان کودکان است و احتمال ابتلای آنها به پوسیدگی زودتر بیشتر است، بخش اساسی هر معاینه منظم، یافتن پوسیدگی و حفره ها قبل از بدتر شدن آنهاست. خوشبختانه، شناسایی مشکلاتی مانند حفره ها در مراحل اولیه که می توان سریعتر متوقف یا مدیریت کرد، آسان تر است. در حالی که نادیده گرفتن حفره ها به آن ها اجازه می دهد تا رشد کنند و به ساختار دندان آسیب بیشتری وارد کنند، که منجر به عفونت ها و روش های پیشرفته دندانپزشکی مانند پر کردن و کشیدن دندان در دوران نوجوانی می شود.

3- رشد سالم دندان ها و دهان را تضمین می کند:

مراجعه به دندانپزشک هر دوازده ماه به حفظ و بهبود وضعیت دندان های کودک شما کمک می کند. دندان های شیری زمینه شروع دندان های بزرگسالان هستند – بنابراین وقتی دندان های شیری سالم هستند، سالم تر و صاف تر شدن دندان های بزرگسالان آسان تر است. بی توجهی به مراقبت صحیح از دندان های شیری ممکن است باعث شود که آنها خیلی زود بیفتند و دندان های باقی مانده به سمت جلو حرکت کنند. در نتیجه دندان های دائمی بیشتر احتمال دارد کج و بی جا رشد کنند. حفظ سلامت دندان ها در مراحل اولیه رشد نیز به جلوگیری از انجام کارهای اضافی ارتودنسی در آینده کمک می کند.

ترمیم دندان کودک

برخلاف تصور عموم افراد که فکر می کنند ترمیم دندان کودکان ضرورتی ندارد باید به دندان های شیری کودک اهمیت داد و در صورت پوسیدگی او را برای ترمیم به نزد دندانپزشک برد. کودکان معمولا از زمان تولد 12 دندان شیری دارند که در زیر لثه مخفی شده است . زمان دندان در آوردن کودکان اندکی باهم فرق دارد .دندان شیری پس از رویش ممکن است به دلایلی آسیب ببیندو نیاز به ترمیم پیدا کند. ترمیم دندان کودکان فرایندی است که در آن دندان های فک بالا و پایین کودک که پوسیدگی دارند یا آسیب دیده اند ترمیم می شوند.

یکی از پر کاربرد ترین روش های ترمیم دندان کودکان پر کردن دندان ها است. پر کردن دندان هم برای دندان شیری  و هم برای دندان های دائمی کودکان قابل انجام است. به روشی که در آن بیماری های دندان کودکان درمان می شود و یا از آن پیشگیری می شود ترمیم دندان شیری گفته می شود . روش های درمانی که در ترمیم دندان کودکان به کار می روند عبارت است از : عصب کشی دندان کودکان ، پر کردن دندان ، کشیدن دندان ، استفاده از فضا نگهدارنده ها. بسیاری از والدین تصور می کنند که دندان های شیری در صورت پوسیدگی نیاز به ترمیم ندارند و بدون هیچ نگرانی می توان آن ها را کشید اما لازم است بدانید تا زمان آماده شدن دندان های دائمی برای رشد ، دندان های شیری باید وجود داشته باشند.

اگر دندان آسیاب شیری دوم به خاطر پوسیدگی از بین برود، دندان آسیاب دائمی که در سن شش سالگی رشد می کند در عمل نمی تواند موقعیت مناسب خود را در دهان کودک پیدا کند و مسیر رشد دندان های دیگر را مسدود می کند.

ترمیم دندان خراب کودکان چه زمانی لازم است ؟

دندان های کودکان به دلایل زیر ممکن است نیاز به ترمیم داشته باشد :

  1. پوسیدگی و خرابی دندان
  2. شکستگی دندان
  3. عدم رشد صحیح دندان ها
  4. بی نظمی دندان ها
  5. درد فک و یا سردرد و دردهای عضلانی مرتبط با فک
  6. جلوگیری از درد و احتمال تشکیل آبسه
  7. تغییر رنگ و لکه شدن دندان ها

اگر پوسیدگی دندان کودک با درد همراه باشد می توان آن ها را پرکرد اما اگر پوسیدگی با درد همراه نباشد به جای پر کردن باید  از محلول‌های فلوراید (فلوراید تراپی) و ضدعفونی‌کننده‌ها استفاده کرد تا روند پوسیدگی موقف شد.

برای ترمیم دندان شیری کودکان باید مراحل زیر را انجام داد :

1. آماده کردن کودک:
ابتدا فرزند خود را آماده کنید و با دلایل منطقی و حرف زدن با او سعی کنید استرس او را کم کنید . اجازه دهید پزشک با کودک شما تعامل و ارتباط برقرار کند  .

2. معاینه دندانپزشکی:
در معاینه دندانپزشکی پزشک با استفاده از عکس برداری دندان و معاینه ، دندان های پوسیده شده را مشخص می کند .

3. بی حسی:
پس از معاینه دندان پزشک با استفاده از بی حسی موضعی و زدن آمپول دندان هایی که نیاز به ترمیم دارند را بی حس می کند . قبل از زدن آمپول دندان پزشک یک ژل بی حس کننده را روی لثه ها می زند تا هنگام زدن آمپول دندان ها درد نگیرند .

4. برداشت پوسیدگی دندان:
پس از اینکه دندان فرزند شما بی حس شد و دیگر هیچ دردی را احساس نکرد دندان پزشک با یک ابزار تراش اقدام به تشکیل حفره و برداشتن پوسیدگی دندان کودک شما می کند . در حین این کار دستیار دندان پزشک با استفاده از ابزار مکشی آب دندان کودک شما را تمیز کرده و هرگونه چرک و آلودگی را از آن خارج می کند.

5. پر کردن:

بعد از این که پوسیدگی دندان برداشته شد دندان پزشک حفره به وجود آمده را با موادی مانند آمالگام (نقره‌ای) یا کامپوزیت (همرنگ دندان) پر می‌کند.در مرحله آخر پس از شستشوی دندان مراحل ترمیم تکمیل می شود .

چرا باید دندان کودکان را ترمیم کرد ؟

  • افزایش اعتماد به نفس کودکان
  • بهبود مهارت صحبت کردن کودک
  • درست جویدن غذا هنگام غذا خوردن
  • سلامت و رشد درست دندان های دائمی در آینده
  • پر کردن دندان کودکان از گسترش عفونت جلوگیری می‌کند.
در صورت نیاز به مشاوره رایگان با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

ترمیم دندان شیری

هنگامی که دندانهای شیری پوسیده کودک خود را پر می کنید ممکن است بعد از مدتی این پوسیدگی برگردد . اگر حفره به وجود آمده در بین دندان ها باشد احتمال بیشتری برای بازگشت پوسیدگی دندان وجود دارد .

مراقبت های پس از پر کردن دندان شیری (یا ترمیم)

پس از پر کردن دندان از نوشیدن مایعات خیلی سرد یا داغ خودداری کنید . اگر حساسیت به سرما و گرما تا مدتی برطرف نشد و دندان ها هنگام جویدن درد گرفت باید مجدد به دندان پزشک مراجعه کنید . برای پیشگیری از پوسیدگی بیشتر دندان به کودک خود یاد دهید مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کند .در بسیاری از موارد مشاهده می شود که پس از ترمیم دندان کودکان آب دهان او بیرون ریخته و کودک حس می کند لب و دهان او بزرگ شده است و احساس ناخوشایندی دارد همه این موارد طبیعی بوده و به دلیل آثار داروی بی حس کننده هستند بنابراین اصلا نگران نباشید زیرا پس از چند ساعت از بین خواهد رفت ..

ارتودنسی پیشگیری

ارتودنسی دندان کودکان : فک‌ های صاف و دندان‌ های رديف و مرتب می‌تواند از بروز پوسيدگی دندان‌ ها، بيماری ‌های لثه و ساير مشکلات دهان و دندان جلوگيری نمايد. لبخند زيبا و جذاب تنها يکی از نتایج حاصل از درمان ارتودنسی است، اما دلايل بسيار زياد ديگری هم برای مراجعه به متخصص ارتودنسی وجود دارد. توصيه متخصصين ارتودنسی اين است که همگی کودکان تا سن ۷ سالگی يک تست غربالگری ارتودنسی انجام دهند. امروزه توليدکنندگان براکت‌های ارتودنسی، کش‌ های لاستيکی با رنگ‌های متنوعی توليد کرده‌اند تا بتوانند از اين طريق درمان ارتودنسی را برای کودکان و نوجوانان، جذاب‌تر و پذيرفتنی‌تر سازند. امکان انتخاب رنگ اين کش‌ ها توسط خود کودک باعث می‌شود که کودک احساس کند در بحث درمان ارتودنسی خود بيشتر درگير است و نظرش در اين مورد اهميت دارد. ( ارتودنسی دندان کودکان)

کودک شما در چه سنی باید مورد معاینه ارتودنسی قرار گیرد؟

متخصصین توصیه می‌کنند که کودکان تا سن هفت سالگی حتماً برای تست غربالگری ارتودنسی متحرک مورد معاینه قرار بگیرند. در سن هفت سالگی دندان‌ها و فک کودک به اندازه کافی شکل گرفته و رشد کرده‌اند و بنابراین دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی می‌تواند مشخص کند که آیا خطر بروز مشکلات فک و دندان در آینده برای کودک وجود خواهد داشت یا خیر.

البته در اغلب موارد، نیازی به استفاده از درمان ارتودنسی در همان سن هفت سالگی کودک نیست، اما این فرصت برای والدین کودک و خود دندانپزشک فراهم می‌شود تا سرعت رشد و نمو کودک را بررسی کنند و بر اساس آن، بهترین زمان و روش درمان را برای و تعیین نمایند. در واقع هنگامی که شما خودتان فرصت کافی داشته باشید، می‌توانید برنامه‌ریزی لازم برای درمان کودک را هم در زمان مناسب انجام دهید و از بروز مشکلات وخیم‌تر در آینده جلوگیری کنید.

درمان ریشه دندان شیری

در ابتدا، دندانپزشک دندان کودک را معاینه می کند و از آن رادیوگرافی می گیرد. موقعیت دندان و میزان خسارت به آن نوع درمان را تعیین می کند. در برخی موارد پالپوتومی یا پالپکتومی توصیه می شود. دندانپزشک برای راحتی بیمار کار را با بی حسی آغاز خواهد کرد. روش های متنوعی برای آرام سازی کودک شما وجود دارد که قبل از شروع کار با شما در میان گذاشته خواهند شد. در صورتی که کودک همکاری لازم را نداشته باشد، از بیهوشی استفاده می شود.

در طول روش انجام پالپوتومی ابتدا دندانپزشک با استفاده از را بر بند دندان را از سایر قسمت های دهان جدا خواهد کرد یا به اصطلاح با را بردم ایزوله می شود. سپس از ابزار ویژه ای برای تمیز کردن قسمت پوسیده دندان استفاده می کند. سایر بخش های باقی مانده دندان با استفاده از دارو استرلیزه می شود. سپس دندانپزشک از بتونه برای پر کردن دندان باقی مانده استفاده خواهد کرد. روی دندان با تاجی با اندازه مناسب پوشانده می شود و به دندان متصل می شود. در بیشتر موارد تاج از یک فولاد ضد زنگ ساخته می شود.شش ماه بعد دندانپزشک بیمار را برای معاینه مجدد فرا می خواند. پس از درمان، برخی از بیماران دچار عفونت مجدد می شوند. تاج دندان برخی دیگر از بیماران به دلیل مصرف مواد غذایی چسبنده مانند شکلات کاراملی جدا می شود. پالپ التهابی یا آسیب دیده به شدت دردناک است. حتی اگر منبع درد دیده نشود، به زودی مشخص می شود که کودک به دندانپزشک اطفال نیاز دارد.

برخی از نشانه های آسیب به پالپ عبارتند از:

  • درد دائمی ناشناخته
  • درد شبانه
  • حساسیت به دماهای گرم و سرد
  • تورم یا قرمزی در اطراف دندان آسیب دیده
  • لق بودن غیر منتظره دندان آسیب دیده

چه زمانی باید پالپوتومی انجام شود؟

دندانپزشک اطفال سن کودک، موقعیت دندان، و سلامت عمومی کودک را پیش از توصیه به کشیدن دندان یا انجام پالپوتومی ارزیابی می کند.در صورتی که کودک دچار دندان درد شده است، هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید. مراجعه زودهنگام از انجام درمان های سنگین روی کودک پیشگیری می کند.

روکش دندان شیری

روکش دندان شیری اغلب زمانی استفاده می شود که دندان به دلیل پوسیدگی دچار تخریب وسیع شده باشد،بسیاری از دندان های شیری پس از درمان های عصب کشی به دلیل کاهش استحکام دندان نیازمند روکش می باشند. روکش دندان شیری به جهت استحکام بالایی که دارد از شکسته شدن دندان تا زمان افتادن طبیعی دندان شیری جلوگیری می کند. در صورتی که دندان های شیری خلفی (عقبی)دچار تخریب وسیع به دلیل پوسیدگی باشند، مخصوصا پس ازدرمان های عصب کشی نیازمند استفاده از روکش برای این دندانها می باشیم.  روکش های موجود برای دندان های شیری از جنس استیل ضد زنگ بوده و اصطلاح ssc یا Stainless Steel Crowns نامیده می شوند. این روکشها علاوه بر استحکام بالا قابلیت انطباق و تنظیم برای دندانهای مختلف را دارند. دندانپزشک پس از آماده سازی و تراش دندان؛ روکش مناسب را انتخاب نموده و پس از تنظیمات بر روی دندان قرار می دهد. تمام فرایند روکش گذاری دندان شیری در یک جلسه انجام می پذیرد.

روکش های دندان های شیری پیش ساخته هستند و در سایز های مختلفی موجود می باشند. دندانپزشک سایز مناسب روکش را انتخاب کرده و بر روی دندان شیری تنظیم می کند.  قرار دادن روکش سفید رنگ برای دندان شیری خلفی امکان پذیر نیست چرا که روکش ها یی که در دندانپزشکی بزرگسالان استفاده می گردند نیازمند مراحل قالب گیری پیچیده و کارهای لابراتواری بوده و علاوه بر زمان بر بودن هزینه بالایی نیز دارند و مهمتر از همه این که این روکش ها برای دندان های شیری و فرم لثه در حال رشد کودکان مناسب نمی باشند. بنابراین در صورت لزوم به قرار دادن روکش برای دندان های شیری در کودکان حتما باید از روکش های استیل نقره ای رنگ استفاده کرد.

نکته قابل توجه این است که اغلب کودکان با ظاهر روکش ها مشکلی ندارند و چه بسا لذت می برند به و … » دندان مرد آهنی «» دندان براق «» دندان بت من « خصوص این که دندانپزشک معمولا از اصطلاحاتی مانند برای معرفی این روکشها به کودک استفاده می کند. بنابراین توصیه می شود که والدین گرامی از واکنش منفی به ظاهر روکش ها جدا خودداری نمایند و از ایجاد حساسیت بیش از حد در کودک جلوگیری کنند. در صورتی که میزان تخریب تاج دندان زیاد نباشد از مواد ترمیمی مختلف مانند آمالگام یا کامپوزیت برای ترمیم بعد از عصب کشی استفاده می شود.

روکش دندان شیری در صورتی بر روی دندان قرار داده می شود که دیواره های تاج دندان ضعیف شده باشد و احتمال شکستن آن بر اثر نیروهای جویدن وجود داشته باشد و تشخیص این امر بر عهده دندانپزشک می باشد.

آیا ممکن است روکش دندان شیری باعث گیر کردن مواد غذایی یا بوی بد دهان گردد؟

  • خیر، روکش های دندان شیری به نحوی با دندان شیری تطابق داده می شوند که احتمال گیر کردن مواد غذایی در زیر آنها وجود نداشته باشد.
  • روکش های دندان شیری تاثیری در ایجاد بوی بد دهان در کودکان ندارند.
  • قبل از قرار دادن روکش بر روی دندان شیری، دندانپزشک بافتهای لثه اطراف دندان را بی حس می کند؛ بنابراین در حین کار کودک دردی احساس نخواهد کرد.
  • انجام بی حسی برای قرار دادن روکش دندان شیری الزامی است.

چه مراقبت هایی بعد از قرار دادن روکش دندان شیری لازم است؟

  • بعد از قرار دادن روکش دندان شیری کودک باید تا دو ساعت از جویدن مواد غذایی خودداری کند.
  • در صورت احساس درد می توان از داروهای مسکن نظیر استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده نمود.
  • روکش ها باید به وسیله مسواک زدن تمیز نگه داشته شوند تا از تجمع مواد غذایی و التهابات لثه جلوگیری شود.
  • روکش دندان شیری به نحوی تنظیم می گردد که خارج کردن آن نیازمند وسایل دندانپزشکی می باشد.
  • در زمان نصب نیز دندانپزشک اطمینان حاصل می نماید که روی دندان از گیر کافی برخوردار باشد و علاوه براین روکش ها را با مواد مخصوصی بر روی دندان می چسباند.
  • اگر روکش دندان شیری به هر دلیلی کنده شود، قابل چسبا ندن مجدد خواهد بود.
  • وقتی ریشه دندان شیری تحلیل رفت و دندان به طور طبیعی افتاد روکش به طور خود به خود به همراه دندان شیری خواهد افتاد و نیازی به مداخله دندانپزشکی جهت خارج کردن روکش نیست.
  • اگرچه بهتر است کودکان هر شش ماه یکبار توسط دندانپزشک معاینه شوند تا از تداخلات رویشی احتمالی جلوگیری گردد.

فلوراید تراپی

مشکلات پوسیدگی دندانها در بزرگسالان به صورت تدریجی از زمان کودکی شکل میگیرد. فلوراید تراپی یکی از روشهای مناسب جهت پیشگیری و کاهش پوسیدگی در دندان کودکان است. فلوراید یک عامل شناخته شده در مقابله با پوسیدگی دندان است. پوسیدگی دندان هنگامی رخ میدهد، باکتریهای تولیدکننده اسید مینای سخت محافظت کننده دندانها را حل میکنند. فلوراید ماده اولیه ی ضد پوسیدگی است که به صورت سیستمیک داخل بدن و موضعی عمل می کند و به عنوان یک معیار مطمئن و موثر در جوامع بشری  برای کاهش شیوع و وقوع پوسیدگی های دندان است.

مراحل انجام:

  1. ابتدا سطح کلیه دندانها با برس مخصوص تمیز می شود (چیزی شبیه مسواک برقی)
  2. سطح تمام دندانها به ژل فلوراید آغشته می شود (گاهی اوقات یکطرف هر دو فک در یک مرحله و نیم دیگر در مرحله بعد به ژل آغشته می شود)
  3. ژل فلوراید حدود ۴ دقیقه در مجاورت دندان قرار می گیرد.
  4. در تمام مراحل پشت کودک حالت عمودی داشته سر کمی به سمت جلو خم می شود و ساکشن  بزاق کِش  در دهان کودک قرار میگیرد تا از بلع فلوراید ممانعت به عمل آید .
  5. پس از گذشت ۴ دقیقه اضا فات ژل با گاز استریل یا پنبه برداشته می شود. در این مرحله کودک آب دهان خود را بطور کامل خارج می کند.
  6. کودک نباید بعد از فلوراید تراپی دهانش را بشوید و تا نیم ساعت باید از خوردن و آشامیدن اجتناب کند. و طی این مدت در صورت جمع شدن بزاق در دهان ، آنرا خارج کند.
  7. در صورت مشاهده علایمی نظیر دل درد و تهوع ، به کودک شیر بخورانید.این حالت به ندرت اتفاق می ا فتدو آن زمانیست که کودک مقدار زیادی از ژل را ببلعد.با استفاده از ساکشن قوی و خم کردن سر به جلو امکان مسمومیت به صفر می رسد .
  8. فلوراید تراپی کودکان زیر ۳ سال یا کودکانی که مهارت خارج کردن بزاق (تف کردن) ندارند، انجام نمی شود.
  9. انجام فلوراید تراپی با صلاحدید دندانپزشک و انجام آن بصورت دوره ای هر ۶ ماه یکبار  بین ۳۰ تا ۶۰ درصد باعث کاهش پوسیدگی می شود.
  10. فلوراید تراپی هم برای دندانهای شیری و هم برای دندانهای دایمی قابل انجام است ولی بیشتر در ۶ سالگی همزمان با رویش اولین دندان دایمی انجام می شود.
  11. مکانیزم عمل و فواید آن
  12. یون فلوراید به مینای دندان نفوذ کرده و آن را در برابر اسیدهای موجود در غذا، مواد قندی و باکتری های دهان مقاوم میکند که نتیجه آن پیشگیری از پوسیدگی دندان ، کم کردن حساسیت دندان ، متوقف کردن پوسیدگی در مراحل اولیه بدون نیاز به پر کردن دندان و حفاظت از سطح ریشه دندان میباشد.
  13. مواردی که باید فلوراید تراپی انجام شود
  14. کودکان زیر ۶ سال: موثر در حفاظت از دندانهای شیری و مقاوم سازی جوانه دندانهای دایمی در برابر پوسیدگی.
  15. کودکان و نوجوانان ۱۶ – ۶ سال: حفاظت از دندانهای دایمی در حال رویش به خصوص دندانهای آسیا که بسیار در معرض پوسیدگی هستند.

آموزش های لازم قبل از فلوراید تراپی:

  • کودکان قبل از وارنیش فلوراید تراپی باید تغذیه مناسبی داشته و به مقدار کافی مایعات بنوشند چرا که پس از فلوراید تراپی تا یک ساعت نبایستی چیزی بخورند یا بیاشامند.
  • قبل از کاربرد وارنیش فلوراید بهتر است دندانها را با خمیر پروفیلاکسی در مطب( یا مسواک زدن معمول تمیز نموده و هر گونه پلاک یا جرم قابل مشاهده برداشته شود. البته پروفیلاکسی در موارد عدم دسترسی به امکانات لازم ضروری نیست
  • آموزشهای لازم بعد از انجام وارنیش فلوراید تراپی:
  • لازم نیست برای خشک کردن وارنیش فلوراید قبل از مرخص کردن بیمار صبر کرد چون وارنیش در تماس با مایعات دهان هم سفت می شود.
  • تا پایان همان روز فلوراید تراپی ،کودک می تواند از رژیم غذایی نرم استفاده نموده و باید از خوردن غذای سفت پرهیز کند.
  • تا صبح روز بعد کودک نباید از مسواک و نخ دندان استفاده نماید.
  • تغییر رنگ سطح دندان ،پس از وارنیش فلوراید تراپی طبیعی بوده و به مرور پس از مدتی به حالت اولیه خود بازمی گردد.
  • بیمار نباید از دهانشویه فلوراید و الکل استفاده نماید .

فیشور سیلانت

فیشورسیلانت ماده ای ترمیمی و هم رنگ دندان است که توسط آن شیارهای عمیق سطح جونده دندان ها با آن پوشیده شده و به بدین ترتیب شیارها کم عمق می شود.

  • در بعضی از کودکان سطح جونده دندان 6 تازه رویش یافته در سن 6 سالگی دارای شیارها و فرورفتگی های عمیقی است که با مسواک زدن تمیز نمی شود و خورده های مواد غذایی و میکروب ها در داخل شیارها قرار گرفته و باعث پوسیدگی دندان می شود.  برای از بین بردن این مشکل قبل از اینکه این شیارهای عمیق پوسیده شوند دندانپزشک شیارهای عمیق را با مواد فیشور سیلانت کم عمق کرده، بطوری که با مسواک زدن سطح جونده دندان به راحتی تمیز شود و بدین ترتیب از تجمع خورده های مواد غذایی در داخل شیارها و ایجاد پوسیدگی جلوگیری خواهد شد.
  •  بهترین زمان فیشورسیلانت برای دندان 6 از سن 6 سالگی تا 9 سالگی و برای دندان 7 از سن 11 سالگی تا 13 سالگی است.
  •  فیشورسیلانت تراپی بدون درد بوده و نیاز به تزریق ماده بی حسی ندارد و فیشورسیلانت توسط دندانپزشک انجام می شود.
  •  زمان انجام آن یک دقیقه می باشد و کودک هر 6 ماه یکبار جهت بررسی مجدد توسط دندانپزشک معاینه میشود.

دندانپزشکی تحت بیهوشی

آخرین راهی برای درمان کودکانی که به علت های گوناگون نمی توانند با دندانپزشک همکاری کنند، روش بیهوشی عمومی می باشد. در این روش علاوه بر اینکه کودک به صورت کامل برای انجام درمان در اختیار دندانپزشک قرار می گیرد،می تواند در مدت زمان بیشتر و تعداد بیشتری از دندان ها (به صورت کامل) نسبت به روش های بالا انجام بدهند.

این روش برای نخستین بار در اوایل دهه ۱٩۰۰ به وسیله یک دندانپزشک آمریکایی برای کودکان صورت گرفت. در زمان بیهوشی بیمار سطح هوشیاری اش کم می شود. و اتفاقات حین عمل را در آینده به یاد نمی آورد ضمن اینکه هیچ دردی را احساس نمی کند و هیچ جنبش و تکانی انجام نمی شود. این اوضاع به دندانپزشک اجازه می دهد تا با خیالی آسوده و با تمرکز بیشتر کارهای لازم را انجام دهد.

پیمایش به بالا